Ciumala de Găină sau Sos Alb

Ciumala de Găină sau Sos Alb

În Româna „Ciulamaua de găină” este o reţetă tradiţională. Sosul rezultă destul de dens şi se serveşte cu mămăliguţă. În părţile noastre este mai des întâlnit „Sosul alb de găină”, la fel de gustos, dar mai subţire şi este servit cu felii de pâine prăjită.

Ambele reţete sunt aproape identice şi seamănă mult cu reţeta sosului francez „Bechamel”.

Trebuie să-i întreb pe bunei de le-au povestit străbunii cum veneau francezii pe meleagurile noastre să-i iscodească despre reţeta de ciulama.

Ciulama-de-gaina-sau-Sos-alb-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Găină – ½ (sau părţi: aripi, pulpe)
  • Ceapă – 1 buc.
  • Morcov - 1 buc.
  • Pătrunjel – (opţional)
  • Mărar - (opţional)
  • Lapte – 200 ml.
  • Smântână – 150 ml.
  • Unt – 50-70 gr. (sau grăsime de găină)
  • Făină – 150 gr.

MOD DE PREPARARE

Curăţim, spălăm şi punem carnea la fiert în 2,5 litri de apă împreună cu puţină sare, ceapă şi un morcov. Luăm periodic spuma de pe zeamă. Când legumele s-au fiert, le scoatem. Putem păstra morcovul. Tăiat rondele va înfrumuseţa sosul. Fierbem zeama până carnea este complet gata.

Pregătim sosul : dacă este preparat corect, ciulamaua rezultă fină, cremoasă şi fără pic de cocoloşi.

Tăiem cubuleţe untul pentru a-l topi într-un vas sau tigaie adâncă, anti-aderentă, la foc mic. Untul nu trebuie să înceapă a se prăji. Odată topit, adăugăm făina şi frecăm bine amestecul. Lăsăm vasul pe foc până făina se pătrunde cu unt şi se umflă uşor. Nu le rumenim fiindcă sosul trebuie să rezulte de o culoare deschisă.

Luăm tigaia de pe foc şi începem a adăuga treptat laptele rece, abia scos din frigider (condiţie cheie pentru a nu se forma cocoloşi). Amestecăm bine compoziţia după fiecare porţie de lapte, iar la sfârşit adăugăm smântâna.

Amestecăm energic. Rezultă o cremă densă. O punem iarăşi pe foc şi acum putem adăuga lichid din zeama fierbinte.

Ciulama-de-gaina-sau-Sos-alb-etapa1jpg

Dacă preparăm Ciulama : Adăugăm o parte din supa de găină( 1-1,2 litri ) în vasul cu cremă amestecând încontinuu şi lăsând-o să fiarbă 5-7 min. până se îngroaşă bine. Condimentăm cu sare, piper alb, nucşoară şi frunză de dafin. Luăm ciulamaua de pe foc şi adăugăm la ea carnea fiartă. O putem presăra cu frunzuliţe fragede de mărar sau pătrunjel.

Dacă preparăm Sosul alb :Turnăm crema obţinută în cratiţa cu zeamă şi carne. Condimentăm cu sare, piper alb şi nucşoară. Punem o frunză de dafin. Lăsăm să fiarbă 5-7 min. până se îngroaşă sosul. Adăugăm morcovul tăiat rondele.

(Pentru a putea calcula cantitatea de făină necesară memorizăm: La ciulama 50 gr. de făină îngroaşă 500 ml. de lichid. La sos 80 gr. de făină îngroaşă 1 litru de lichid.)

Ciulama-de-gaina-sau-Sos-alb-finalajpg

De pregătim măliguţa sau rumenim pâinica nu contează, ciulamaua e la fel de bună în ambele variante.

Poftă mare!!!