Raţă Umplută cu Mere şi Portocale

Raţă Umplută cu Mere şi Portocale

O răţuşcă rumenă şi moale, cu aromă de portocale!!!

Rata-umpluta-cu-mere-si-portocale-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Raţă (tinerică, grăsulică) - 1 buc.
  • Mere – 2 buc.
  • Portocale – 2 buc.
  • Sos de soia, zahăr pudră, paprica, piper negru, coriandru măcinat, nucşoară.

MOD DE PREPARARE

Îmi vine greu să spun pentru câte persoane ar ajunge aşa o răţuşcă fiindcă, de obicei, e de-ajuns sa apară la bucătărie 1-2 pofticioşi şi pasărea coaptă dispare cât ai zice peşte.

Dacă găsiţi o raţă tânără, cu cărniţa moale o să vă iasă de minune, dar şi cele „trecute de prima tinereţe” sunt gustoase.

Pentru a avea un rezultat foarte bun, o raţă aromată cu carne suculentă, opărim de câteva ori pasărea curăţată în prealabil. Ca să nu pierdem din gust şi din grăsime nu o opărim intr-un vas cu apă ci turnăm apa peste ea. Iar ca să nu ne frigem e mai comod să o „aşezăm” pe o sticlă goală de vin sau șampanie şi aşa cum stă sticla în picioare, cu raţa-„mbrăcată” pe ea, o punem în chiuveta de la bucătărie.

Turnăm deasupra de câteva ori cu apa clocotită cu un interval de 5-10 min. să se înmoaie bine pielea şi să se încălzească. Frecăm raţa pe dinafară abundent cu sare, o învelim în peliculă alimentară sau folie de aluminiu , cu tot cu sticla înăuntru (să-şi păstreze bine forma) şi o punem pe noapte în frigider.

Rata-umpluta-cu-mere-si-portocale-etapa1

A doua zi, facem un amestec din 1 lg. sos de soia, 1 lg. zahăr pudră, ½ linguriţă paprica picantă, ½ linguriţă piper negru, 1 lg. coriandru măcinat şi puţină nucşoară , frecăm bine pasărea pe dinafară şi dinăuntru.

Curăţăm portocalele de coajă şi le tăiem cubuleţe. Merele le tăiem bucăţi mari cu tot cu coajă. Umplem orătania, o coasem şi o punem într-o tavă adâncă. Coacem raţa în cuptor la 200° C până se rumeneşte (30 -40 min) turnând peste ea , cu lingura, din când în când, din grăsimea care se scurge în tavă.

După ce se rumeneşte frumos o acoperim cu o folie de aluminiu ca să nu-şi ardă pielea şi o mai coacem 2-2,5 ore în dependenţă de mărimea pasării la temperatura de 180°C. Mai tragem cu ochiul la ea periodic, turnând peste raţă sucul şi grăsimea ce se scurge.

Rata-umpluta-cu-mere-si-portocale-finala

Când e gata o scoatem din cuptor dar o mai lăsăm acoperită cu folia de aluminiu, ca să nu se usuce. Înainte de a o servi, o descoasem şi o ornăm cu feliuţe de portocale.

E o minune de raţă cu carnea foarte suculentă şi aromă de portocale. Ideală pentru o masă de sărbătoare.

Poftă mare!!!