Pasăre în Crustă de Aluat

Pasăre în Crustă de Aluat

O reţetă franceză care m-a impresionat.
Carnea rezultă foarte moale şi suculentă, aproape dietetică, grăsimea în exces este absorbită de crustă iar zeama rămâne în carnea pasărei.

Pasare in Crusta de Aluat-ingrediente

Cu aşa orătanie îmbrăcată în crustă anti-glonţ puteţi întâmpina curajos cei mai pretenţioşi gurmanzi.


INGREDIENTE:

  • Bibilică ( pichere) – 1 pasăre de 1-1.3 kg (se poate înlocui cu găină, curcan, raţă sau altă pasăre..)
  • Lămâie – 1 buc.
  • Usturoi. Rozmarin. Salvie. Piper negru boabe. Coriandru.

Pentru Aluat:

  • Făină – 600 gr.
  • Sare măşcată – 600 gr.
  • Vin alb – 1 pahar.
  • Plante aromatice pentru carne : salvie,coriandru,rozmarin, frunză de dafin…ş.a.)
  • Coajă rasă de lămâie.

MOD DE PREPARARE

Mie-mi place să gătesc după această reţetă anume pichere, poate din cauza că este rar întâlnită şi vreau s-o pregătesc în mod deosebit. O putem înlocui cu orice orătanie pe care reuşim s-o prindem prin curte, doar că cantitatea de aluat va varia în dependenţă de mărimea pasărei.

Amestecăm făina cu sarea, coaja rasă de lămâie şi plantele aromatice fărâmiţate mărunt care vor transmite cărnii aromele lor îmbietoare. E important să folosim anume sare măşcată, anume ea va păstra carnea suculentă şi gustoasă. Turnăm vinul şi începem a frământa aluatul adăugând apă cât e necesar pentru a obţine un aluat care nu se lipeşte de mâini.

Pasare in Crusta de Aluat-etapa1 Pasare in Crusta de Aluat-etapa2

Pe o hârtie de copt, cu sucitorul, întindem o foaie de aluat de circa 1,5 cm. grosime. Umplem pasărea cu 2-3 căţei de usturoi întregi, o jumătate de lămâie tăiată bucăţi mari, boabe de piper, puţin rozmarin, salvie, coriandru. Închidem tăietura cu câteva scobitori, în felul ca să nu iasă umplutura. Învelim pasărea în aluatul întins, o sigilăm bine ca să nu fie găuri prin care ar putea să se scurgă sucul din carne şi o punem în tavă. O coacem în cuptorul încălzit la 180°C circa 1 oră 30 min. (pentru o pasăre de dimensiuni medii).

Pasare in Crusta de Aluat-etapa3 Pasare in Crusta de Aluat-etapa4

De obicei, când crusta de aluat începe a se rumeni uşor, orătania e gata. Putem lăsa pasărea în crustă dacă vrem s-o servim mai târziu. Se păstrează caldă ceva timp, datorită cochiliei de aluat. Înţepăm cu un cuţit crusta, care este destul de tare şi eliberăm pasărea din temniţă. Aluatul nu este lipit de piele şi reuşim s-o scoatem frumoasă şi întreagă.

Pasare in Crusta de Aluat-etapa5 Pasare in Crusta de Aluat-etapa6 Pasare in Crusta de Aluat-etapa7

Carnea este foarte suculentă şi aromată. Sărată este doar pielea, care, luând în considerare că gătim o pasăre dietetică, oricum nu se consumă.

Pasare in Crusta de Aluat-finala

Servim pasărea cu legume proaspete sau coapte la grătar.

Poftă mare!!!