Pelimeni (Пельмени)

Pelimeni

N-am întâlnit persoane cărora să nu le placă pelimeni. Sunt atât de bune fierbinţele, cu cărniţa suculentă şi condimentată…

Pelimeni-ingrediente

În trecut, pentru pelimenile clasice ruseşti umplutura se prepara din 35% carne de vita, 25% carne de berbec, 15% carne de porc , iar 25% varză, ceapa, condimente. Acum rețeta clasică e considerată cea cu tocătură de carne de vită si porc.

INGREDIENTE:

(Pentru șase porții)

Aluatul:

  • Făină – 3 pahare.
  • Ouă – 1 buc.
  • Apă -3/4 pahare.
  • Sare.


Umplutura:

  • Carne de vită – 250 gr.
  • Carne de porc – 250 gr.
  • Ceapa – 2 buc.
  • Sare. Piper negru. Nucşoară. Coriandru. Usturoi (opţional). Pătrunjel (opţional).

MOD DE PREPARARE

Pentru aluatul de pelimeni, luăm o proporție de 1:3, (1 pahar de lichid la 3 pahare de făină). Paharul de lichid conține ou şi apă. Adăugăm sare şi frământăm aluatul.

Pelimeni-etapa1

Aici putem experimenta:
Pentru un aluat mai moale se adaogă 1 lingură de smântână, sau înlocuim apa cu lapte.
Pentru un aluat mai elastic adăugăm o lingură de ulei sau îl frământăm cu apă minerală.

Pelimeni-etapa2 Pelimeni-etapa3

După ce am frământat aluatul (cu cât mai mult îl lucrăm, cu atât mai bun se face), lăsăm aluatul pe 25-30 min., acoperit cu un vas sau prosop umed, să se odihnească.

Facem umplutura:

Tocăm carnea şi ceapa, adăugăm condimentele şi ½ pahar de apă, pentru a obţine o compoziţie mai moale.

Aici, la fel, puteţi experimenta:
Pentru o umplutură mai suculentă, ceapa se taie cubuleţe (cu cât mai multă, cu atât mai bine), sau se adaogă puţină varză tăiată mărunt (cu varză murată e şi mai gustos) iar in loc de apă simplă, turnăm apă minerală.
Pentru o umplutură mai fină ceapa se înăbușă puţin în tigaie, apoi se adaogă la tocătura de carne, in loc de apă adăugăm lapte.
Dacă carnea e prea seacă putem adăuga puţină slănină sau unt congelat dat prin răzătoare.

Punem sare, piper, usturoi pisat, nucșoară, coriandru măcinat ca să obținem o umplutură mai picantă. După ce aluatul s-a odihnit, începem a lipi pelimenile. Aici, la fel, sunt mai multe metode...

Pelimeni-etapa4 Pelimeni-etapa5

Pelimeni-etapa6 Pelimeni-etapa7

Prima metodă:

Dacă avem formă pentru lipit, e foarte uşor şi repede. O presărăm abundent cu făină, aranjăm o foaie întinsă de aluat deasupra, punem umplutura, acoperim cu o altă foaie de aluat şi rotim sucitorul, până vedem că se desprind pelimenile. Întoarcem forma şi le scuturăm pe masa presărată cu făină.

Pelimeni-etapa8 Pelimeni-etapa9

A doua metodă:

Luăm o parte din aluat (restul îl lăsăm sub prosop să nu se zvânte). Facem din aluat o sfoară groasă şi tăiem bucăţele de 1-1,5 cm lăţime pe care le întindem cu sucitorul în formă de disc. Punem o linguriţă de umplutură, lipim marginile, iar apoi unim colţurile.

A treia metodă:

Întindem o foaie de aluat şi tăiem rondele cu paharul. Pelimenile clasice se fac destul de mici. Pentru ele rondelele se taie cu paharul mic, cel pentru servit votcă.

Pelimeni-etapa10 Pelimeni-etapa11 Pelimeni-etapa12

Din toate trei metode, doar a doua ne permite să obţinem pelimeni cu structura aluatului egală pentru toate pelimenile. De la celelalte 2 metode rămân margini de aluat, care, frământate din nou, dau un aluat mai dens şi mai puţin elastic. Însă aceste metode au avantajele lor, sunt mai rapide. În Siberia şi regiunea Ural, făceau pelimeni câteva zile, cu toată familia, pentru o iarnă întreagă. Puteţi să faceţi şi voi mai multe şi să le congelaţi. Sunt o salvare în caz că bat oaspeţii la uşă.

Pelimeni-etapa13

Aranjaţi pelimenile pe un fund de lemn presărat cu faină şi puneţi-le în congelator. Peste câteva ore, le desprindeţi de pe fund şi le puneţi într-o pungă de plastic şi le păstraţi în congelator.
Pentru a fierbe pelimenile, pregătim o cratiţă încăpătoare, cu multă apă. Adăugăm în apa clocotită o lingură de ulei, câteva boabe de piper negru, sare şi 1-2 frunze de dafin. Fierbem pelimenile câteva minute. Le scurgem şi adăugăm o bucăţică de unt să nu se lipească.

Pelimeni-etapa16

Dacă am hotărât să prăjim pelimenile, le scuturăm de făină (caci arde prea repede) şi le aranjăm într-o tigaie cu ulei încins. Le rumenim pe o parte, apoi le întoarcem pe alta. Dacă vrem sa prăjim sau să fierbem pelimeni congelate, nu le decongelăm ci le dăm drumul în apa ce clocoteşte, aşa îngheţate, la fel le şi prăjim. O cantitate mare de pelmeni congelate le fierbem în 2 sau 3 cratiţe. Fiind foarte multe şi foarte reci, ar putea răci brusc apa şi în loc să fiarbă o să se decongeleze şi o să se lipească.

Pelimeni-etapa14 Pelimeni-etapa15

Dacă aţi observat că paharul cu care aţi tăiat rondele stă supărat şi bodogăneşte ceva sub nasul plin de făină, puteţi să-l restabiliţi în funcţie şi să-i turnaţi puţină votcă, pe care s-o serviţi cu pelimeni fierbinţele, după vechea tradiţie.