Găina Galantina

Gaina Galantina

Da.... găinuşa este pe cât de frumoasă pe atât de gustoasă. Bucură privirile si burticile oaspeţilor.

Daca vă iese din prima, să știți că va rămâne una din bucatele preferate de sărbători. Se serveşte si caldă, cu garnitură, si rece, tăiată feliuţe.

INGREDIENTE:

  • Găina - 1 buc. ( 1.5 - 2 kg)
  • Carne de porc - 300 gr
  • Caşcaval-100 gr
  • Ouă - 2 buc.
  • Lapte - 1/3 pahar
  • Pâine - 2-3 feliuțe
  • Maioneză - 2,3 linguri
  • Sare
  • Piper
  • Rozmarin la dorinţă : ciupercuţe, măsline, şuncă, ouă fierte de prepeliţă, ardei gras colorat...

MOD DE PREPARARE

Alegeţi cea mai frumuşică găinuşă...dar in aşa fel ca sa nu-i daţi de bănuit cocoşului ce aveţi de gând sa faceţi cu grăsana.. Ar fi bine sa fie tinerică...că are pielea mai moale...

Deci, după ce-ați dus crima la bun sfârșit ne apucăm de gătit. Aveţi grijă sa fie pielea-ntreagă ca-i important!!!

Gaina Galantina-etapa1

Tăiem pielea cu un cuţit ascuţit de la piept in jos și începem a dezbrăca găinușa. Lucrăm atent si fără grabă, să nu rupem hăinuța, pipăind si dezlipind cu degetele pielea de pe găinușă. Când ajungem la aripioară eliberăm osul de jur-împrejur și atent tăiem aripioara dedesubt astfel ca să rămână aripa împreună cu pielea, iar șoldurile, dimpotrivă, le scoatem din hăinuță.

Gaina Galantina-etapa2

Atenție la spate, e porțiunea cea mai dificilă!!!

Gaina Galantina-etapa3

Când găina-i goală-goluță, roșie de rușine, ne apucăm de umplutură. Aici chiar puteți încerca de fiecare dată ceva nou. Varianta clasică ar fi: înmuiați pâinea in lapte, tocați carnea de porc, tăiați si tocați carnea de pe găinușă. Dacă aveți o bucată de carne de berbecuț sau vițeluș (200-300 gr), puteți sa lăsați carnea de pe găină in pace, o sa va prindă bine la o zeamă. In tocătura de carne adăugați pâinica, cașcavalul dat prin răzătoare, ouăle, sarea, piperul. Bateți bine cu furculița să obțineți o compoziție mai puhavă si apoasă. Dacă puneți si șuncă tăiată cubulețe, găinușa va avea o aromă mai picantă. De adăugați ouă fierte de prepelița, va avea un aspect frumos când o tăiați felii, la fel e și cu măslinele (s-ar privi mai drăguț cele deschise la culoare, fără sâmbure, desigur). Ardeiul gras, colorat, tăiat cubulețe se privește și el frumos (dar nu exagerați, sa nu dea aromă si dulceață prea multă). Ciupercuțele crude ar face găinușa mai suculentă. Ați putea pune si cubulețe de cărnița afumată...

Stop..stop..stop...nu chiar tot ce-aveți in frigider, caci, dacă-i prea multă umplutură, pocnește găinușa in cuptor.

Acum luăm un ac, mai lunguț, sa va fie comod, si o ață de culoare aprinsă (să o depistați mai ușor la găina coaptă). Ața o luați destul de lungă să vă ajungă pentru toată tăietura. Începem a coase de la gât. Când ne mai rămâne loc doar ca să putem băga mâna înăuntru, ne oprim de cusut. Scoatem acul, îl înfigem in mosorel, lăsăm ața de la cusătura găinii sa nu ne încurce (o să terminăm de cusut mai târziu).

Gaina Galantina-etapa4

Începem... Încetul cu încetul umplem găina, la fel umplem și soldurile, dar nu prea tare, să nu iasă carnea prin găurele rămase de la oase. Important e sa n-o umplem prea tare, să fie așa..moale, căci in timpul coacerii se umfla și ar putea pocni. După ce am terminat, punem iar acul in ața de la găina și coasem până la codiță. Apoi legăm cu ață găurile de la picioare și redăm forma găinușei, care stă întinsă ca o plăcintă...

Atenție: Puneți acu-n mosorel, să nu-l uitați pe undeva!!!

Ungem scumpa noastră găinușa cu maioneză,o presarăm cu sare, o aranjăm bine intr-o tavă îngustă (sa-și păstreze forma), mai punem 1-2 crenguțe de rozmarin.

Pentru astăzi e bine-așa, puneți găina-n frigider că o coaceți mâine. Am obosit eu de scris si voi de citit...

Gaina Galantina-finala

 

Deci...când mai prindeți la puteri, încălziți cuptorul la 180 C. Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și coaceți Galantina 1 ora, apoi scoateți folia și lăsați-o să se rumenească. Probați cu scobitoarea, dacă o împungeți și iese suc transparent, trebuie sa fie gata. Acum fiți atenți când scoateți ațele, fără grabă, puteți sa va ajutați cu un foarfece de bucătărie.

Ornați găinușa cum va place mai mult, alegeți o garnitură lejeră de legume...

Iar acum înainte..cuceriți publicul..oaspeții va așteaptă!!!

Poftă mare!!!