Pandișpan la Cratiță

Pandispan la cratita poftitilamasa

O reţetă interesantă pentru cei ce nu au cuptor sau au unul mofturos în care nu pot avea încredere. Îmi place mult miezul pandişpanului - moale, puhav, o bază ideală pentru un tort delicios.

Pandispan la cratita ingredienti

INGREDIENTE:

  • Ouă – 4 buc.
  • Făină – 120 gr.
  • Zahăr – 120 gr.

MOD DE PREPARARE

Reţeta de bază prevede 30 gr. de făină şi 30 gr. de zahăr pentru fiecare ou (de dimensiuni medii). Cel mai important este alegerea vasului ideal pentru coacere. Avem nevoie de o cratiţă cu fund gros, un capac pe măsură şi o tigaie. Preparăm aluatul pentru pandişpan alegând una din metodele descrise în reţeta Pandişpan clasic.

De data aceasta am ales metoda a doua:

Batem albușurile cu toată cantitatea de zahăr la început la o viteză mai mică, apoi la maximă, până obţinem o bezea ţeapănă.

Pandispan la cratita etapa1

Micşorăm viteza la minim şi adăugăm unul câte unul gălbenuşurile, înglobând bine fiecare. De îndată ce gălbenuşurile s-au amestecat cu albuşurile închidem mixerul. Cernem puţin câte puţin făina deasupra şi amestecăm atent cu o spatulă (de jos în sus).

Pandispan la cratita etapa2

Punem pe fundul cratiţei un disc de hârtie decupat din hârtie de copt, astfel pandişpanul nu se va prinde de fund. Dacă cratiţa nu are un fund destul de gros putem pune mai multe straturi de hârtie, ca să nu ardă pandişpanul. Turnăm atent în cratiţă aluatul.
Punem pe foc o tigaie, care ne serveşte pentru a distribui uniform căldura, dăm focul la minim, punem pe tigaie cratiţa cu aluat, acoperim cratiţa cu un prosop/şervet de bucătărie şi punem deasupra capacul. Cratiţa trebuie să fie ermetic închisă, prosopul va absorbi umiditatea din cratiţă. Punem deasupra capacului o greutate, să ţină cratiţa bine închisă.

Pandispan la cratita etapa3


Un pandişpan din 4 ouă se coace de obicei in 1 oră-1 oră 5 min.
Un pandişpan din 6 ouă are nevoie de 1 oră şi 15 min. pentru coacere.

Oricum peste o oră putem deschide capacul pentru a verifica cu o scobitoare de lemn dacă s-a copt aluatul. Înfigem scobitoarea în coptură, dacă iese uscată înseamnă că pandişpanu-i copt.

Pandispan la cratita finala poftitilamasa

Luăm cratiţa de pe foc, scoatem prosopul, lăsăm capacul să acopere doar o parte din gura cratiţei ca pandişpanul să se răcească treptat. După ce s-a răcit suficient îl desprindem de pe fund şi-l răsturnăm pe o grilă să se răcească definitiv.
Pandişpanul copt „ la cratiţă” are partea de sus albă, partea de jos rumenită iar miezul fantastic de moale.
Putem folosi această bază pentru diverse torturi sau pur şi simplu să presărăm coptura cu zahăr praf şi s-o servim tăiată felii.

Poftă mare!!!