Aluat pe Drojdii pentru Copturi Dulci

Aluat pe drojdii pentru copturi dulci

 O reţetă foarte reuşită pentru chifle dulci, moi şi puhave cu diverse umpluturi.

Ingrediente aluat pe drojdii pentru copturi dulci

INGREDIENTE:

  • Făină - 1 kg.
  • Drojdie în granule – 14 gr. (sau drojdie proaspătă în cantitatea necesară pentru 1 kg. de făină)
  • Unt sau margarină – 200 gr. (cu unt aluatul rezultă mai fin)
  • Lapte-300 ml.
  • Ouă – 4 buc. (de temperatura camerei)
  • Zahăr – ¾ pahare.
  • Sare - un vârf de cuţit.

MOD DE PREPARARE

Cernem făina şi o amestecăm cu drojdia în granule.

Dacă folosim drojdie proaspătă, o înmuiem în 100 ml. de lapte călduţ (din cele 300ml. necesare) şi adăugăm 1 lg. de zahăr. O lăsăm pe 10-15 min. să facă o cuşmă de spumă.

Topim untul (în cuptorul cu microunde), adăugăm la el laptele şi zahărul. Mie-mi place să prepar acest aluat anume cu unt căci obţin un miez de coptură mai fin, dar pentru cei ce atrag o atenție deosebită siluetei recomand margarina vegetală.

Aluat pe drojdii pentru copturi dulci finala

Batem uşor, cu o furculiţă, ouăle şi le adăugăm la amestecul de lichide. Începem a frământa aluatul turnând în făină puţin câte puţin din lichid. Când aluatul începe a se lega adăugăm sarea. La început ar putea să ne pară că e necesar să mai adăugăm făină (mult depinde de umiditatea făinii), dar să nu ne grăbim, lăsăm aluatul puţin lipicios.

Frământăm bine aluatul, îl lăsăm să se odihnească şi să crească până îşi dublează volumul. La temperatura camerei creşte timp de o oră sau o oră şi jumătate. În frigider, la frig, creşte timp de o noapte.

După ce şi-a dublat volumul putem să preparăm din el chifle de diverse forme şi cu diferite umpluturi. La fel, am putea coace rulade şi chiar plăcinţele. Copturile rezultă foarte moi şi puhave, cu un miez alb, fin, ce se topeşte în gură. Pentru umpluturi sunt recomandabile: mac opărit în lapte, scorţişoară, stafide, nuci tocate şi amestecate cu câteva linguri de gem.

Umpluturile prea umede şi grele nu vor permite creşterea copturilor la capacitatea maximă.

Aluat pe drojdii pentru copturi dulci finala1

După ce preparăm din aluat chiflele, le lăsăm să se odihnească 10 min. pe tavă, le ungem cu ou ca să fie mai rumene şi le coacem la o temperatură de 190°C-200°C. Mai aruncăm din când în când privirea spre cuptor ca să le prindem la momentul potrivit, când se rumenesc bine. În dependenţă de mărimea copturilor variază şi timpul necesar pentru coacere.

Un aluat excepțional care nu m-a dezamăgit niciodată.

Preparaţi cu plăcere copturile voastre preferate.

Poftă mare!!!