Mascarpone de Casă

Mascarpone de Casa poftitilamasa

O cremă de brânză delicioasă pentru un desert în stil italian!!!

Mascarpone de Casa ingrediente

Nu găsiţi brânză Mascarpone?!...

...…chiar dacă aţi colinda tot satul în lung şi-n lat în căutarea văcuţei miraculoase din laptele căreia se face această brânză, să ştiţi că nu o veţi găsi.

….. chiar de aţi hrăni-o pe Joiana numai cu miez de nucă şi miere de albini, tot nu va da lapte suficient de gras ca să faceţi această brânză excepţională.

Mascarpone se prepară doar din frişcă de bună calitate.

Acum, după ce-am aflat secretul, nimeni nu ne mai poate sta în calea plăcerii de a savura cele mai rafinate creme italiene pe bază de brânză din frişcă.

INGREDIENTE:

(pentru 500-600 gr. de Mascarpone)

  • Frişcă grasă proaspătă sau pasteurizată -1 litru (grăsimea poate varia de la 22% la 36 %).
  • Acid de lămâie în granule – 1/3 linguriţă (sau 2 linguri de suc de lămâie proaspăt).

MOD DE PREPARARE

Punem frişca într-o cratiţă la bain-marie, sau la foc foarte mic. La dorinţă am putea adăuga un vârf de cuţit de zahăr, pentru a da luciu cremei de Mascarpone (nu mai mult de 1 gram de zahăr la litru). Încălzim frişca până la 85-95 °C, în cazul când nu avem termometru special, urmărim până lichidul începe a face bule mici în apropierea momentului fierberii. Luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm sucul de lămâie (sau acidul dizolvat într-o lingură de apă). Ca să fim mai siguri că vom obţine un Mascarpone gustos adăugăm doar o parte de suc (sau acid) iar cantitatea rămasă o vom adăuga puţin câte puţin în timpul preparării.

Această metodă – „picătură cu picătură” este ideală pentru a adăuga cantitatea corectă de suc de lămâie care ar putea varia în dependenţă de concentraţia sucului, aciditatea pe care o are frişca şi temperatura la care este încălzită.

Punem frişca iarăşi pe foc, dacă nu reuşim să o ţinem la temperatura constantă de 85-95°C o aducem la fierbere, dar de asemenea la foc foarte mic sau bain-marie. Dacă spuma de frişcă în timpul fierberii se ridică, luăm cratiţa de pe foc să se mai potolească, apoi o punem iarăşi la încălzit. Amestecăm din când în când timp de 20-25 min. adăugând puţin câte puţin acidul dizolvat rămas (sau sucul de lămâie), dar nu prea mult, doar până la momentul când observăm că frişca începe a se brânzi. Nu se coagulează ca o brânză obişnuită, frişca e foarte grasă şi se formează doar un fel de fulguşori şi compoziţia devine mai densă. Când observăm că frişca nu se mai scurge toată de pe lingură, dar rămâne un strat de cremă de fulgi, o luăm de pe foc şi o lăsăm să se răcească timp de 20-30 min.

Mascarpone de Casa etapa1 Mascarpone de Casa etapa2 Mascarpone de Casa etapa3

Pregătim o ţesătură de in sau bumbac. Frişca brânzită e destul de lichidă şi prin tifon s-ar scurge imediat, de aceea folosim o ţesătură deasă, umezită, pusă în 2 straturi.

Deasupra unei cratiţe, unde se va scurge zerul, punem o sită metalică sau de plastic, iar peste sită aşternem ţesătura. Amestecăm compoziţia de frişcă, o turnăm în sita cu ţesătură şi o lăsăm la scurs. Acoperim cu un capac şi peste 2-3 ore o punem la frigider pentru 12 ore. Important e să nu uităm şi să amestecăm din când în când cu o lingură pentru a îndepărta de pe ţesătură stratul de brânză format, care împiedică scurgerea zerului. La început pare o cremă lichidă, dar după ce mai stă în frigider şi începe a semăna unui unt moale, brânza de frişcă e gata.

Mascarpone de Casa etapa4

Am putea s-o batem cu mixerul pentru a o omogeniza şi a o face mai mătăsoasă, apoi o punem într-un recipient pentru frigider şi o păstrăm câteva zile la rece, dar cel mai bine ar fi să gătim un desert delicios şi să ne răsfăţăm din plin.

Mascarpone de Casa finala

Crema Mascarpone de casă este mai gustoasă decât cea din comerţ, având un gust mai intens şi o consistenţă mai fină.

Poftă mare!!!