Plăcințele cu Brânză și Mărar

Placintele branza marar poftitilamasa

Cred că nu-i sat în Moldova unde gospodinele nu fac plăcinţele după această reţetă. Aluatul rezultă moale şi foarte elastic, creşte bine şi fără drojdie iar umplutură este suculentă cu cozi de ceapă verde şi aroma de mărar.

ingrediente poftitilamasa

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • Făină – 600-650 gr.
  • Chefir (iaurt sau chișleag de casă) – 0,5 litri
  • Bicarbonat – 1 linguriţă.
  • Sare – 1 linguriţă
  • Ulei

Pentru umplutură:

  • Brânză de vacă (sau amestec :brânză de vacă cu brânză de oi) -1 kg.
  • Ouă – 2 buc.
  • Sare. Ceapă verde. Mărar.

MOD DE PREPARARE

Dacă nu avem chefir l-am putea prepara şi singuri, de-am avea răbdare. Umplem un borcănaş cu lapte proaspăt de vacă, nepasteurizat şi nesterilizat, îl acoperim cu un șervețel de hârtie şi-l lăsăm pentru 2-3 zile la temperatura camerei să se înăcrească. Când se observă divizarea smântânii la gura borcanului putem proba chişleagul cu o lingură să vedem dacă s-a înăcrit suficient.

Turnăm într-un vas chefirul, adăugăm la el bicarbonatul şi-l lăsăm pe 5-10 min. după care adăugăm sarea şi cernem deasupra făina. Frământăm bine aluatul, mai adăugăm făină dacă-i necesar. Trebuie să obţinem un aluat elastic care se lipeşte puţin de mâini. Ungem bila de aluat cu ulei şi o lăsăm într-un vas să se odihnească 30 min.

Placintele cu branza si marar 1 poftitilamasa

Pentru umplutură alegem brânză scursă bine de zer, să nu rămână plăcinta crudă înăuntru. Dacă brânza-i prea seacă putem adăuga puţin unt. Tăiem mărunt ceapa şi mărarul şi le adăugăm la brânză împreună cu 2 ouă. Potrivim umplutura de sare.

Facem din aluat biluţe, le ungem cu ulei să nu se zvânte şi facem plăcinţelele. Aluatul e atât de elastic că poate fi întins doar cu mâinile dar putem folosi şi sucitorul. După ce modelăm plăcinta o apăsăm puţin cu palma său o întindem mai subţirică, va creşte suficient la prăjire.

Prăjim plăcintele într-o tigaie încinsă cu ulei la foc mediu, la început cu faţa-n jos apoi le întoarcem pe altă parte. Le rumenim bine, le scoatem, le suprapunem şi le acoperim cu un prosopel.

Placintele cu branza si marar finala poftitilamasa

Sunt plăcintele pe care le prepar cel mai des fiindcă este o reţetă foarte uşoară şi rapidă cu ingrediente simple.

Gustul din copilărie.

Poftă mare!!!