Painică "Curcubeu"

Painică "Curcubeu"

Pâine bună de tot, cu aromă de ardei copți.

De o faceți n-o să vă pară rău… să vedeți cum toți o să spună că coaceți pâine mai bună decât Ileana care stă cu Vasili a lui Grigore Ciubotaru, fratele lui Gavril - muzicantu, care are casă pe malul celălalt al Nistrulu și care a cântat la nunta lui Nicolae care are moară și s-o însurat cu Maria lu Ionică - șchiopu, și i-o dat ca zestre trei covoare și mașină de spălat..la care Maria se uită în fiecare zi cu jale..caci in sat nu-i trasă apa…….dar să revenim la pâinica noastră.

Painica-curcubeu-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Ardei colorați – 4 buc.( 2 roșii și 2 galbeni sau oranj)
  • Spanac – 300 gr
  • Faină – 5-6 pahare.
  • Drojdie – 10 gr. (Drojdie uscată, în granule)
  • Sare. Zahăr.

MOD DE PREPARARE

Coacem ardeii colorați în cuptor la 220 C°, până se înmoaie bine (15-20 minute). Când sunt copți îi punem într-un vas și acoperim vasul cu un capac așa încât aceștia să ”transpire” 10 minute. În acest fel se vor decoji mai ușor. Într-o cratița fierbem spanacul 5 min. Curățăm ardeii de pieliță și semințe, scurgem spanacul. Pasăm cu blenderul legumele, fiecare culoare aparte, adăugând 2,3 linguri de apă până rezultă o cremă fină. După fiecare culoare clătim blenderul, să nu se amestece culorile. Compoziția finală ar fi aproape 1 pahar de cremă de fiecare culoare.

În jumătate de pahar cu apă călduță amestecăm o lingură de zahăr și adăugăm drojdia. Lăsăm compoziția vreo 10-15 minute, până se ridică o cușmă de spumă. Acum într-un vas mare turnăm 1,5 pahare faină, 1 linguriță cu sare și 1/3 din amestecul de drojdie , adăugăm una din creme și frământăm aluatul moale și elastic. Dacă e nevoie, mai adăugăm făină, dar nu prea multă, atâta cât e nevoie să nu se lipească aluatul de mâini. Astfel frământăm toate trei aluaturi aparte, punem in vase separate si lăsăm sa dospească la loc cald. Eu pun aluatul in cuptor la temperatura unei zile calde de vară, adică la 30 C°. Acolo crește foarte bine.

Painica-curcubeu-etapa1 Painica-curcubeu-etapa2

După ce-și mărește volumul de 2 ori, mai frământăm puțin aluatul și împletim cosițe colorate după bunul nostru plac. Aranjăm pâinea in tăvile de copt unse cu ulei și presărate cu făină. Se mai pune la cuptor, la 30 C°, să mai crească o dată. Apoi se dă cuptorul la 220 C°, se lasă 15 min. să se rumenească pâinea puțin. După care o acoperim cu o folie de aluminiu și o coacem aproximativ 40 min (în dependență de mărimea pâinii) la t-180 C°.

Painica-curcubeu-etapa3 Painica-curcubeu-etapa4

Când pâinea-i gata, o ungem cu puțin unt (la dorință), să arate mai rumenă și o acoperim cu un prosop de bucătărie, să se odihnească puțintel sărmana, că lungă cale a mai făcut…

Painica-curcubeu-etapa5 Painica-curcubeu-etapa6


Painica-curcubeu-finala

Poftă mare!!!