Chec Alb

Chec Alb poftitilamasa

Chec împărătesc..puhav şi gustos…

Chec Alb ingrediente poftitilamasa

INGREDIENTE:

  • Albuşuri – 1 pahar.
  • Zahăr – 1 pahar.
  • Făină – 1 pahar.
  • Amestec de nuci, stafide, fructe zaharisite – 1 pahar.
  • Unt – 4 linguri.
  • Coaja de la o lămâie.

MOD DE PREPARARE

Batem bine albuşurile, adăugând treptat zahărul şi câteva picături de suc de lămâie, până obţinem o bezea lucioasă. De obicei bezeaua este gata când se topeşte tot zahărul, apare un luciu frumos şi stă ţeapănă în sus dacă oprim mixerul. Topim untul şi-l adăugăm la albuşuri turnându-l câte puţin pe marginea vasului. Cernem făina deasupra compoziţiei şi o amestecăm cu o lingură sau spatulă de jos în sus, păstrând structura puhavă a aluatului (ca la pandişpan). Tăiem măşcat nucile, cubuleţele de fructe zaharisite, radem coaja de pe lămâie (doar stratul galben).

Putem înmuia stafidele pentru 20 min. în coniac sau rom şi după ce le scurgem le presărăm cu faină ca să nu se lase în jos în timpul coacerii checului.


Chec Alb poftitilamasa1

Amestecăm aluatul cu nucile, stafidele, fructele zaharisite sau cubuleţe de marmeladă şi alte bunătăţi.., apoi turnăm aluatul într-o formă unsă şi tapetată cu făină. Coacem checul 25 min la 180°C apoi, când creşte bine, micşorăm temperatura la 160°C şi mai coacem 25-30 min până se rumeneşte.

Chec Alb poftitilamasa2 Chec Alb poftitilamasa3


Scoatem din cuptor şi lăsăm în formă să se odihnească 10-15 min. şi doar apoi îl scoatem definitiv să se răcească pe un grătar.

Chec Alb finala poftitilamasa

Atât de uşor se memorizează reţeta încât de azi înainte n-o sa puteţi da bir cu fugiţii din bucătărie spunând că nu găsiţi cartea de bucate şi nu vă amintiţi nici o reţeta ….a…a… nu vă iese, ca cei ai casei vor alerga din urmă şi vă vor aminti..un pahar de una ..un pahar de alta..şi checu-i gata…


Poftă mare!!!