Tort Praga

Tort Praga

Un tort de ciocolată foarte cunoscut în spaţiul post-sovietic.

Pentru prima dată a fost creat în restaurantul „Praga” din Moscova şi standardizat pentru a fi produs în majoritatea patiseriilor sovietice. Are un gust deosebit de echilibrat de aceea rămâne favoritul multora şi în prezent.

Tort-Praga-ingrediente

INGREDIENTE:

(tort de 1 kg.):

Pentru pandişpan:

 • Ouă – 6 buc.
 • Zahăr – 150 gr.
 • Făină -115 gr.
 • Cacao – 25 gr.
 • Unt -40 gr.

Pentru cremă:

 • Ou – 1 buc.(doar gălbenuşul)
 • Lapte condensat – 120 gr.
 • Unt – 200 gr.
 • Cacao – 10 gr.
 • Vanilie.

Pentru finisaj:

 • Gem (marmeladă) de caise – 50-60 gr. (eu pun 100-120 gr.)
 • Ciocolată de menaj – 60 gr.
 • Unt – 60 gr.

MOD DE PREPARARE

Înainte de toate pregătim alături toate ingredientele cântărite iar ouăle de temperatura camerei. Topim untul şi-l lăsăm să se răcească până la 28-30°C. Pandişpanul e un mofturos şi jumătate, trebuie să avem totul la îndemână că de altfel se plictiseşte şi se lasă în jos.

Tort-Praga-etapa1 Tort-Praga-etapa2


Urmăm paşii unei reţete clasice. Despărţim albușurile de gălbenuşuri. Batem spumă albuşul, după care începem a adăuga în el ½ cantitate de zahăr şi prelungim să-l batem până obţinem o bezea ţeapănă. Batem spumă gălbenuşurile cu ½ cantitate de zahăr până se umflă bine şi se deschid mult la culoare. Amestecăm atent, de jos în sus, cu o spatulă spuma de albuş cu cea de gălbenuşuri.

Tort-Praga-etapa3 Tort-Praga-etapa4

Știu că foarte multe persoane nu se hotărăsc să coacă pandişpan anume din cauza că încercările lor anterioare au eşuat. Fiecare are calea lui spre „inima” pandişpanului, la reţeta Pandişpanul Clasic puteţi să vă alegeţi metoda mai comodă.

Mie-mi convine aceasta:

Luăm cantitatea de ouă necesare, în cazul nostru 6 buc. adăugăm la ele toată cantitatea de zahăr necesară şi batem cu mixerul la o viteză medie-mare nu mai puţin de 25 min., până compoziția devine forte spumoasă, densă şi îşi măreşte mult volumul, sau mai bine zis până ne amorţeşte definitiv mâna iar cei din casă nu mai rezistă la bâzâit de mixer.

După ce am preparat spuma de ou, cernem în mai multe etape făina cu cacao şi le înglobăm cu o spatulă amestecând de sus în jos să mai adăugăm aer în aluat. Turnăm în porţii mici pe marginea vasului untul topit în felul ca în timp ce amestecăm să-l înglobăm şi pe el. Turnăm aluatul în forma unsă cu diametrul de 23-24 cm.

Dacă, de obicei, vă iese pandişpanul cu cocoaşă în mijloc puteţi să acoperiţi forma cu o folie de aluminiu să se repartizeze căldura uniform.

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 200°C şi coacem blatul 30 min. după care întredeschidem uşiţa la cuptor şi lăsăm să se răcească treptat aerul din el. Peste 5-6 min, scoatem forma, mai lăsăm blatul 5 min. în ea, desprindem inelul formei şi punem pandişpanul pe o grilă să se răcorească definitiv. Trebuie lăsat timp de minimum 8 ore la temperatura camerei şi doar pe urmă tăiat blaturi subţiri şi uns cu cremă.

Tort-Praga-etapa5 Tort-Praga-etapa6

Preparăm crema:

Scoatem untul din frigider să se înmoaie. Amestecăm gălbenușul cu 3 linguri de apă, adăugăm 120 gr. de lapte condensat şi punem compoziţia la bain-marie. Amestecăm încontinuu până începe a se îngroşa.

Eu ţin amestecul pe foc până văd prima bula de fierbere (dar atent să nu se brânzească!).

Răcim amestecul definitiv şi începem să-l batem cu mixerul adăugând treptat din untul moale şi esenţa de vanilie (sau un pacheţel mic de zahăr vanilat). La sfârşit adăugăm praful de cacao.

Tort-Praga-etapa7 Tort-Praga-etapa8

Tăiem pandişpanul în 3 blaturi, care nu se însiropează, considerându-se că pandişpanul care conţine unt este deja fin şi uşor „umed”. Ungem cu cremă primele două blaturi şi le acoperim cu al treilea. La început pare puţină cremă, dar în tortul final gustul iese ideal anume în aceste proporţii.

Încălzim puţin marmelada de caise, o frecăm printr-o sită să nu aibă cocoloşi şi acoperim tortul cu acest gem dulce-acrişor, o bază ideală pentru glazura de ciocolată. Lăsăm să se zvânte marmelada de pe tort bine, până nu se lipeşte de degete la atingere.

Preparăm glazura:

Topim în cuptorul cu microunde (sau la bain-marie) ciocolata împreuna cu untul. Putem lua o cantitate mai mare, dat fiind faptul că se mai scurge de pe tort.

Amestecăm bine glazura şi o turnăm peste tort, repartizând-o uniform de jur-împrejur. Lăsăm să se prindă şi facem o inscripție cu denumirea tortului, fie cu o cremă pe bază de unt, fie pe bază de albuș.

Tort-Praga-etapa9

Mai putem aştepta niţel până se îmbibă bine şi apoi să ne bucurăm din plin de gustul delicios a acestui tort. Munca noastră de două zile dispare în două minute, dar ce satisfacţie!!!

Tort-Praga-finala

Un tort cu blaturi extrem de moi, o cremă consistentă, glazură de ciocolată şi o notă finală de dulce-acrişor de gem de caise. O să vă cucerească din prima!

Poftă mare!!!