Tort "Pavlova"

Tort Pavlova

"Pavlova" - un tort lejer de vară.
A fost creat în cinstea balerinei Anna Pavlova care a făcut un turneu în Australia şi Noua Zelandă în anii 1920.
Nu se ştie cu exactitate din care dintre cele două ţări e creatorul tortului, dar cert e că bucătarului i-a venit inspiraţia după ce a văzut-o pe faimoasa balerină dansând.
Un desert alb şi lejer care redă fineţea unei rochii de balerină.

INGREDIENTE: 

  • Pentru bezea:
  • Ouă – 4 (albuşuri).
  • Zahăr – 225 gr.
  • Oţet – 1 linguriţă.
  • Amidon – 2 linguriţe.

Pentru ornat:

  • Frişcă – 200-300ml.
  • Zahăr – 3 lg.
  • Kiwi, zmeură (sau căpşuni).

 

MOD DE PREPARARE

Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Ţinem cont de faptul că dacă în albuş va nimeri gălbenuş sau grăsimi, albuşul nu se va bate spumă fermă. Avem grijă să fie curat şi uscat vasul şi telurile de la mixer.
Începem a bate albuşurile adăugând treptat zahărul. După jumătatea din cantitatea de zahăr adăugăm linguriţa de oţet. Batem albuşurile până obţinem o bezea lucioasă. Este gata dacă nu se scurge de pe lingură când o întoarcem cu faţa-n jos. Cernem deasupra amidonul şi îl încorporăm cu o spatulă, atent, de jos în sus.
Punem pe tavă o hârtie de copt. Aranjăm cu lingura bezeaua în formă de disc (precum e rochiţa de balerină).
Dăm spuma la cuptor, la 100°C pentru circa 2-3 ore (în dependenţă de cuptor). Bezeaua trebuie doar să se usuce, devenind crocantă la exterior şi rămânând cremoasă în interior.

Este gata când este posibil să o dezlipim de pe hârtia de copt. Putem păstra câteva ore blatul închis ermetic în un recipient, în frigider.
Ornăm bezeaua nu cu mult timp înainte de a fi servit tortul. O aranjăm pe un platou. Batem bine frişca cu zahărul până obţine o cremă spumoasă.
Cantitatea de frişcă poate varia în dependenţă de preferinţe. Luând în considerare că bezeaua este destul de dulce putem să ne limităm şi la o lingură de zahăr pentru cremă.

Aranjăm frişca bătută pe bezea şi o ornăm cu fructe şi pomuşoare. De obicei sunt folosite: căpşunele, kiwi, zmeura, coacăza roşie.
Un desert alb, fin, delicios pentru a ne simţi adevărate balerine!

Poftă mare!!!