Tort cu Miere - "Medovnik"

Tort cu Miere - "Medovnik"

Tort din Cehia adorat în Rusia unde poartă numele "Medovik". O combinaţie perfectă: blaturi cu aromă de miere, cremă dulce cu parfum de lămâie şi multe, multe nuci…

Tort-cu-miere-ingrediente

INGREDIENTE:

ALUAT:

  • Ouă – 2 buc.
  • Unt – 50 gr.
  • Votcă – 2 lg.
  • Zahăr – 1 pahar.
  • Făină - 3 -3,5 pahare.
  • Miere – 2 lg.
  • Bicarbonat – 1 linguriță.

CREMA:

  • Smântână grasă – 750- 1000ml.
  • Zahăr – 1 pahar.
  • Lămâie. Nuci.Ciocolată (opţional)

MOD DE PREPARARE

Batem ouăle cu 1 pahar de zahăr, adăugăm mierea, votca, bicarbonatul şi untul moale. Amestecăm bine şi punem compoziţia la bain-marie. Când se ridică spuma la suprafaţă, luăm de pe foc şi adăugăm 1 pahar de făină. Amestecăm şi punem iar la încălzit. Se ridică spuma a doua oară, scoatem de pe foc, lăsăm câteva clipe să se răcească puţin ca să nu ne frigem şi începem a frământa aluatul, adăugând cantitatea de făină necesară până când nu se mai lipeşte de mâini. Rezultă un aluat foarte moale şi fin. Îl împărţim în 10-12 biluţe din care întindem foi de aluat pe hârtie de copt.

Tort-cu-miere-etapa1

Sunt două metode pentru a obţine blaturi rotunde. O soluţie este să suprapunem peste aluatul întins un capac şi să înlăturăm marginile în surplus. Altă metoda e să corectăm cu un cuţit marginile blatului deja copt. Eu, de obicei o aleg pe prima, chiar dacă după coacere blatul se mai deformează puţin, la tortul gata făcut nu se observă.

Tort-cu-miere-etapa2

Punem biluţa de aluat pe o foaie de hârtie de copt, o presărăm cu puţină făină să nu se lipească de sucitor şi întindem aluatul cât se poate de subţire, aproape transparent. Alegem un capac sau o farfurie care ar avea dimensiunile tortului pe care dorim să-l obţinem şi tăiem cu cuţitul surplusul de aluat. Câteva fâşii le vom coace la sfârşit ca după aceea să le mărunţim împreună cu nuca pentru a orna tortul. Coacem blaturile câteva minute în cuptorul preîncălzit la 180°C până se rumenesc. Ele nu trebuie să rămână prea deschise la culoare căci nu capătă aroma necesară de miere.

Tort-cu-miere-etapa3 Tort-cu-miere-etapa4 Tort-cu-miere-etapa5

În timpul coacerii unele ar putea să mai facă câte-o umflătură, pe care o corectăm cu dosul lingurii de îndată ce scoatem blatul fierbinte din cuptor, sau înţepăm cu furculiţa de câteva ori blatul înainte ca să-l punem la copt, atunci nu mai face bolfe. Ne organizăm lucrul în aşa fel ca în timp ce se coace un blat, preparăm altul pe o altă foaie de copt. Blaturile se răcesc foarte repede, deaceea se pun pe o suprafaţă plată sau grilă să nu se deformeze.

Tort-cu-miere-etapa6

Pregătim crema: Amestecăm bine smântâna cu zahărul, coaja rasă de lămâie şi 1 linguriţă de suc de lămâie.Avem grijă să nu iasă prea dulce crema căci blaturile sunt deja dulci. Cantitatea de cremă depinde de preferinţele fiecăruia, dar tind să menţionez că acest tort se îmbibă extrem de repede, peste 2 ore este deja bun de servit.

Tort-cu-miere-etapa7

Dacă v-au reuşit blaturi foarte subţiri, le ungeţi cu un strat subţire de smântână, pentru blaturi mai groase puteţi pune ceva mai multă cremă. Mărunţim nuca şi bucăţelele de aluat copt şi ornăm tortul.Putem rade deasupra puţină ciocolată (nu este in reţeta clasică). Îl punem la frigider. Dacă stă mult la temperatura camerei ar putea să se înmoaie prea tare.

Tort-cu-miere-finala

Tortul are o aromă îmbietoare de miere. Crema dulce cu o notă uşor acrişoară de lămâie face ca acest tort să le placă tuturor, mai ales celor care preferă să se alinte mâncând desertul cu linguriţa.

Poftă mare!!!