Crostata alla Frutta

Crostata alla Frutta

Crostata alla frutta este un tort foarte renumit în Italia, are un gust lejer şi un aspect încântător. Blatul se combină de minune cu crema de patiserie, iar fructele şi pomușoarele proaspete formează un buchet de gusturi şi culori.

ingrediente-crostata-alla-frutta

INGREDIENTE: 

Pentru aluat:

 • Unt – 125 gr.
 • Făină -250 gr.
 • Ouă – 2 gălbenuşuri.
 • Zahăr pudră -100 gr.
 • Sare. Vanilie.

Pentru cremă:

 • Făină – 30 gr.
 • Amidon – 20 gr.
 • Lapte -500 ml.
 • Ouă – 6 gălbenuşuri.
 • Zahăr - 70 g.
 • Zahăr pudră -80 gr.
 • Vanilie sau coajă de lămâie /pentru aromă.

Pentru ornat:

 • Fructe şi pomuşoare proaspete.
 • Gelatină pentru prăjituri sau torturi - 1 plic.

 

MOD DE PREPARARE

Preparăm crema: Punem laptele la fiert cu cele 70 gr. de zahăr. Între timp frecăm gălbenuşurile de ou cu făina, amidonul, zahărul pudră şi vanilia obţinând o cremă deschisă la culoare. Când laptele dă-n fiert, îl luăm de pe foc, îl lăsăm câteva minute să se răcească apoi turăm în fir subţire peste crema de ou amestecând încontinuu. Punem compoziţia la foc mic, o amestecăm cu o lingură de lemn să nu se prindă de fund şi să nu facă cocoloşi. O ţinem pe aragaz până se îngroaşă şi începe a pufăi, apoi turnăm crema într-un recipient şi o lăsăm să se răcească. Acoperim recipientul cu un prosop umed sau un capac ca crema să nu formeze o peliculă deasupra.

 Preparăm aluatul: Cernem făina. Adăugăm puţină sare şi untul rece, dat prin răzătoare. Frecăm bine untul prin făină cu palmele până obţinem „fărmături” de aluat. Adăugăm zahărul praf, gălbenuşurile şi o picătură de esenţă de vanilie. Frământăm repede aluatul. Imediat cum reuşim să-l unim într-o bilă, o acoperim cu peliculă şi o punem pentru cel puţin 30 min. în frigider. În cazul în care nu reuşim nicidecum să unim aluatul, adăugăm o lingură de apă sau albuş de ou.

CROSTATA-ALLA-FRUTTA 1 CROSTATA-ALLA-FRUTTA 2

Scoatem aluatul din frigider şi întindem din el (pe cât e posibil) o foaie de grosimea circa 1 cm.

Ungem bine forma de copt în cazul în care tortul va fi servit direct din tavă. Dacă vrem să-l scoatem după coacere din formă atunci acoperim forma unsă cu o hârtie de copt umezită. Lăsăm colţurile de hârtie ca să putem apuca de ele când vom scoate blatul din tavă.

Transferăm toată foia de aluat, sau pe părţi, aranjându-le compact pe tavă, făcând o mărginuţă de jur-împrejur de circa 2-3 cm. Important e sa facem găurele cu o furculiţă pe tot blatul, ca să nu se ridice/umfle la coacere. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru circa 20-25 min. Blatul trebuie să rezulte rumenit puţin de tot. Îl lăsăm să se răcească apoi îl scoatem din tavă. Eu prefer să nu risc cu blatul fărâmicios şi prepar tortul pentru a fi servit direct din tava în care a fost copt.
Distribuim uniform crema de patiserie. Pregătim fructele şi pomuşoarele şi ornăm tortul. Putem folosi: piersic, nectarine, căpşuni, banane, zmeură, kiwi, portocale … tot ce ne place mai mult.

CROSTATA-ALLA-FRUTTA 3 CROSTATA-ALLA-FRUTTA 4

Pregătim gelatina în baza instrucţiei de pe pacheţel. În cazul în care nu avem „gelatină pentru torturi” din comerţ, o preparăm singuri. Punem la umflat 6 -7 gr. de gelatină, apoi o dizolvăm în 100 ml. de apă fierbinte adăugând la ea 1 lg. de zahăr. Acoperim cu o periuţă fructele şi pomuşoarele cu gelatină dându-le luciu şi posibilitatea de a se păstra timp mai îndelungat proaspete şi suculente. Chiar dacă descrierea pare lungă,tortul se prepară destul de uşor. Aproape toate ingredientele le putem găsi in grădina noastră sau a bunicuţei , mai ales dacă trecem în vizită pe la găinuşa porumbacă.

crostata finala

Un tort de vară de-a dreptul splendid. Adorat atât de copii (care pot fi de ajutor la ornarea tortului) cât şi de cei mari. Un curcubeu dulce pe masa de sărbătoare.

Poftă mare!!!