Pește Umplut

Peste umplut poftitilamasa

Aperitiv impresionant pe masa de sărbătoare.

Un peşte frumos cu o umplutură foarte fină de mousse de carne cu frişcă.

Peste umplut ingrediente

INGREDIENTE:

  • Peste – 1 buc. de 1-1.3 kg (Crap. Ştiucă. Şalău)
  • Ouă – 2 buc.
  • Frişcă – 1 pahar.
  • Felioare de pâine albă - 2-3 buc.
  • Sare. Piper alb. Nucşoară.

MOD DE PREPARARE

De obicei de sărbători in Moldova se găteşte Amurul Alb, el având dimensiuni mari şi carne foarte gustoasă cu o valoare nutritivă înaltă.

Spălăm şi curăţim peştele de solzi, branhii şi măruntaie. Ajutându-ne cu un foarfece de bucătărie tăiem burta de-a lungul paştelui. Îl desfacem şi scoatem oasele, tăiem cu foarfecele osul central lângă cap şi la capătul cozii. După ce am scos oasele cele mai mari începem a desprinde, încetul cu încetul carnea. Lucrăm cu atenţie, mai bine să mai rămână carne pe piele decât să rupem pielea. Înmuiem feliile de pâine în frişcă.

Putem folosi frişcă de orice procentaj de grăsime, ce-i drept cu cât e mai grasă frişca cu atât iese mai fin gustul umpluturii.

Peste umplut 1 Peste umplut 2

După ce am scos toată carnea, o dăm prin maşina de tocat carne de 2 ori, să fie compoziţia mai fină. Despărțim albușurile de gălbenuşuri. La această reţetă vom folosi doar albuşurile. Le batem uşurel spumă cu putină sare. Adăugăm albuşul la tocătura de carne. Punem vasul cu umplutură la frigider pentru 20 min.

Tocăm pâinea înmuiată-n frişcă. Adăugăm la carne pâinea iar apoi frişca şi batem bine compoziţia cu o furculiţă ca să devină mai moale. Frişca se adaogă, de preferat, la carnea rece, abia scoasă din frigider, astfel se încorporează mai uniform, nu riscăm să se "brânzească", să se "separe" sau să facă alte mofturi.

Adăugăm sare, piper alb, nucşoară şi mai "afânăm" puţin compoziția cu o furculiţă. Chiar dacă vi se pare foarte moale, în timpul coacerii se prinde bine.

Cu un ac cu aţă începem a coase peştele de la cap spre coadă, când ajungem pe la jumătate ne oprim şi începem a pune-n el umplutura, apoi iarăşi coasem o porţiune şi mai adăugăm carne, până îl umplem pe tot.

Peste umplut 3

Dacă ne mai rămâne umplutură putem să o punem în spaţiile unde au fost branhiile.

(Atenţie!!! Verificaţi mosorelul să fie cu acu-n el, puteţi să-l duceţi de la bucătărie, el şi-a terminat misiunea).

Ungem tava cu ulei şi punem peştele cu tăietura-n jos. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C circa 45 min -1 oră, în dependenţă de mărimea peştelui. Avem grijă să mai tragem cu ochiul ca nu cumva să ardă, dacă coada-i prea rumenă o acoperim cu o bucată de folie de aluminiu.

După ce s-a copt îl lăsăm să se răcească şi apoi foarte atent scoatem aţa de la burtă.

Peste umplut poftitilamasa final

Acum poate fi ornat după bunul vostru plac ca să ocupe locul de frunte pe masa de sărbătoare. Se serveşte rece, tăiat felii.

Este unul din cele mai delicioase aperitive festive.

Poftă mare!!!