Ruladă de Iepuraș cu Piftie Aurită

Ruladă de Iepuraș cu Piftie Aurită

Ruladă de carne fină alături de cubuleţe de zeamă aurită. Un aperitiv deosebit şi foarte apetisant.

Rulada de Iepuras ingrediente

INGREDIENTE:

Pentru ruladă:

  • Iepuraş -1 buc.
  • Gelatină – 4-6 foi (sau 2 lg. de gelatină în granule).
  • Usturoi – 3-4 căţei.
  • Pătrunjel. Sare. Piper.

Pentru răcitură:

  • Oasele de la iepuraş.
  • Şofran sau Curcuma – ½ linguriţă. (condimente mai greu de găsit, dar deosebit de folositoare).
  • Vin alb – 1/4 pahar – (opţional).
  • Unt – 1-2 lg.
  • Gelatină.
  • Sare. Piper. Frunză de dafin. Usturoi.

Pentru limpezirea răciturii :

1 albuş de ou (pentru 500 ml. de zeamă), câteva picături de suc de lămâie.

MOD DE PREPARARE

Tăiem capul şi membrele iepurelui şi le ţinem deoparte. Cărniţa de pe ele o vom folosi drept umplutură pentru ruladă, iar oasele vor da gust răciturii.

Dezosăm iepurele. O procedură puţin cam migăloasă, dar se merită, pentru aşa o frumuseţe de ruladă. Ar exista ea, o metodă super-precisă şi corectă, dar eu fac cum îmi vine mai uşor:

Rupem coastele de la jumătate şi le scoatem atent pe cele de la margine. Rămâne coloana vertebrală cu celelalte jumătăţi de coaste, pe care le desprindem atent de carne. La sfârşit, eliberăm şira spinării, ajutându-ne cu vârful unui cuţit. De obicei, cât de mult ne-am strădui, oricum rămâne o tăietură la mijlocul spatelui, dar la ruladă nu se va observa, mai ales că am putea face 2 rulade mai mici împărţind spatele în două fâşii late.

Rulada de Iepuras etapa1 Rulada de Iepuras etapa2 Rulada de Iepuras etapa3

Sărăm şi pipărăm carnea. Tăiem mărunt usturoiul şi pătrunjelul şi le presărăm uniform deasupra. Înmuiem 3-4 foi mici de gelatină în apă rece. Scoatem carnea de pe membre. O tăiem cubuleţe şi o amestecăm bine cu puţină sare, piper şi alte condimente,la dorinţă. Întindem foile moi de gelatină peste stratul de pătrunjel apoi aranjăm pe o jumătate de spate de iepure carnea tăiată şi condimentată.

Rulada de Iepuras etapa4 Rulada de Iepuras etapa5

Rulăm carnea strâns şi o înfăşurăm de 3-4 ori în peliculă alimentară, pentru a o sigila perfect, după care o învelim în folie de aluminiu şi o legăm cu sfoară de bucătărie. Punem rulada să fiarbă în apă, într-o cratiţă încăpătoare. În cazul când nu încape în cratiţă, o punem să fiarbă într-o tavă adâncă, cu apă, la cuptor la 200°C. În ambele cazuri, rulada este gata peste 55-60 min. din momentul în care apa începe a clocoti.

Rulada de Iepuras etapa6 Rulada de Iepuras etapa7

Între timp facem răcitura aurită. Rumenim într-o tigaie oasele de iepure în 1-2 lg. de unt. Când se rumenesc frumos turnăm puţin vin alb şi aşteptăm să se vaporizeze alcoolul, 2-3 min. Punem oasele rumenite la fiert, în puţină apă, atât doar cât să le acopere. Fierbem circa 20 min, luăm spuma, adăugăm sare, boabe de piper negru, frunză de dafin şi un căţel de usturoi tăiat în două. Peste 5 min, după ce s-a condimentat zeama, stingem focul şi scoatem oasele.

Ca să facem o răcitură aurită adăugăm şofranul sau curcuma şi amestecăm bine până se colorează frumos zeama de iepure. O filtrăm prin 2-3 straturi de tifon. Măsurăm cantitatea de lichid obţinută. Punem la înmuiat gelatină suficientă pentru această cantitate de zeamă (ne orientăm după instrucțiunile de pe pachet). În timp ce se umflă gelatina, limpezim zeama.

Cât de mult nu am filtra-o, nu vom obţine un lichid transparent şi luminos, de culoarea razelor solare. Există o metodă foarte uşoară de a face zeama transparentă ca lacrima (…şşş..rămâne doar între noi… un secret de milioane… ).

Rulada de Iepuras etapa8

Batem bine un albuş de ou cu câteva picături de suc de lămâie. Dăm zeama-n clocot şi adăugăm spuma de albuş, amestecăm bine şi lăsăm să fiarbă câteva minute până observăm că zeama s-a limpezit. Filtrăm lichidul fierbinte prin 2-3 straturi de tifon, pentru a-l curăţa de spuma de ou şi-l amestecăm cu gelatina umflată. Amestecăm până se topeşte toată gelatina şi turnam lichidul într-o tavă aşternută cu peliculă alimentară sau recipient şi îl punem la frigider să se prindă.

Rulada de Iepuras etapa9 Rulada de Iepuras etapa10

După ce s-a fiert rulada, o dezvelim de folia de aluminiu, dar o lăsăm în pelicula alimentară să se răcească, apoi o punem în frigider pentru cel puţin 6 ore.

Pentru a servi rulada, o dezvelim de peliculă şi o tăiem felii. Tăiem cubuleţe piftia aurită. O desprindem de pe pelicula din tavă şi o aranjăm în farfuria de servit, alături de felioarele de ruladă.

Rulada de Iepuras etapa10

O reţetă deosebită cu un rezultat delicios…rămâne doar de decis cine va merge la vânătoarea de iepuri…

Poftă mare!!!