Ruladă de Paté

Ruladă de Paté

Este un pateu gustos într-o prezentare deosebită. Un răsfăţ pentru adevăraţii gurmanzi.

Rulada de pate-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Ficat de vită – 500 gr.
  • Slănină sau bacon gras – 70-100 gr.
  • Morcov – 1 buc.
  • Ceapă – 1 buc.
  • Unt - 150 - 170 gr.
  • Coniac – 1-2 lg.
  • Lapte – 1 pahar (opţional)
  • Frunză de dafin. Piper negru. Nucşoară. Sare.

MOD DE PREPARARE

Lăsăm untul la temperatura camerei. Spălăm şi curăţăm de pieliţe ficatul. Ca să fim siguri că va avea un gust mai rafinat, îl lăsăm pentru 30 min. într-un vas cu lapte. Tăiem ceapa şi slănina şi dăm prin răzătoare morcovul. Prăjim într-o tigaie încinsă slănina, dar nu până la jumări, doar atât cât ar trebui ca să se topească o parte din ea, ca să putem înăbuşi ceapa cu morcovul în grăsimea topită. Când legumele se înmoaie, adăugăm ficatul scurs de lapte şi tăiat cubuleţe.

La foc mare, amestecând în continuu, prăjim repede ficatul până se deschide la culoare. Adăugăm frunza de dafin, piperul negru, acoperim tigaia cu un capac şi dăm focul mai încet. Înăbuşim ficatul până e gata. Verificăm să nu rămână de culoare roz înăuntru, dar totodată să nu-l uscăm prea tare. La sfârşit adăugăm 1-2 linguri de coniac.

Rulada de pate-ietapa1

Lăsăm ficatul să se răcească puţin şi-l trecem prin maşina de tocat carne. O compoziţie mai cremoasă obţinem în cazul când pasăm ficatul cu un blender de mână. Adăugăm sare şi nucşoară după gust.

Rulada de pate-etapa2

Batem cu mixerul 100 gr. de unt moale şi adăugăm câte o lingură de ficat până înglobăm tot ficatul....

Rulada de pate-etapa3

Pe un fund de lemn, sau covoraş de silicon, aranjăm o bucată de peliculă de bucătărie. Întindem cu ajutorul unui cuţit cu lama lată crema de ficat, obţinând un strat de 8-10 mm. Punem fundul de lemn la frigider pentru 30 min. să se întărească puţin stratul de ficat, apoi îl ungem cu cele 50 -70 gr. de unt rămase.

Rulada de pate-etapa4 Rulada de pate-etapa5

Rulăm compoziţia destul de strâns, o învelim într-o peliculă transparentă şi punem rulada peste noapte în frigider „în picioare” să nu se deformeze. (eu o pun în compartimentul din uşa frigiderului.) 
O scoatem din frigider doar înainte de a o felia.
Nu o tăiaţi cu mult înainte de a fi servită, ca să nu se zvânte la suprafaţă.
Dacă doriţi să-şi păstreze forma mai bine, puteţi adăuga mai mult unt în ficat, dar nu uitaţi că astfel devine mai gras şi mai săţios.

Rulada de pate-etapa6

În aşa o prezentare ficatul de vită, atât de folositor, îşi recapătă poziţia de lider în lista aperitivelor. Nu va mai fi pus în congelator şi uitat pe mult, mult timp până la zile grele, când rămâne de unul singurel iar gospodina casei îşi frământă minţile cum să-l gătească să le placă tuturor…

Rulada de pate-finala

E gustos, săţios…şi frumos!!!

Poftă mare!!!