Ruladă de Cărniță de Porc cu Ciuperci

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci

O ruladă deosebită atât după gust cât şi după aspect.

Face cu ochiul tuturor pofticioşilor şi nu-i dezamăgeşte niciodată…

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Carne de porc (antricot) – 500 gr.
  • Morcovi – 2 buc.
  • Ciuperci marinate (mici) – 1 borcănaş mic.
  • Caşcaval gras – 50 - 80 gr.
  • Ou – 1 buc.
  • Făină – 1 lg.
  • Smântână sau maioneză – 2 lg.
  • Sare. Piper.
  • Gelatină – 2 lg. sau 4 foi.

MOD DE PREPARARE

Spălăm bucata de carne apoi o ştergem bine cu un prosop sau şerveţele de hârtie. Tăiem carnea dintr-o parte cu un cuţit cu lama lungă neajungând 3 cm. până la margine, în aşa fel ca s-o putem desface ca pe o carte. Ar trebui să rezulte o bucată lată de carne cu grosimea de aproximativ 3 cm. pe care o tăiem după acelaşi procedeu, mai desfăcând-o o dată în două, obţinând o fâşie de carne subţire de circa 1,5 cm.(asta o zic eu aşa…pur teoretic…dar în practică nu mai umblu eu cu rigla după mine, tăiaţi-o şi voi cum vă iese mai bine).

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa1 Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa2 Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa3

O batem cu ciocănaşul o sărăm, pipărăm şi o aranjăm pe o faşă de tifon. Punem gelatina la înmuiat. E uşor dacă ne folosim de foi de gelatină, înmuiem 3-4 foi într-un vas încăpător ca să rămână foile întregi.

Facem omleta nu prea mare: batem oul cu puţină sare şi piper, adăugăm smântâna şi făina. O gătim sub capac sau o rumenim pe ambele părţi.

Scurgem foile de gelatină (sau gelatina în granule)şi le aşternem peste bucata de carne. Punem deasupra ¾ din omletă , atât cât ar fi necesar ca să cuprindă umplutura de caşcaval şi ciupercuţe.

Radem caşcavalul şi presărăm ½ din cantitate peste omletă (el are rolul important de legătură a umpluturii), aranjăm ciupercuţele în rând . Tăiem morcovul de-a lungul ş-l punem lângă ciupercuţe. Acoperim umplutura cu caşcavalul rămas.

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa4

Rulăm carnea foarte strâns înfăşurând-o cu tifon umezit (tifonul serveşte la rularea mai uşoară şi uniformă a cărnii), după care o învelim în folie de aluminiu şi o legăm cu o sfoară de bucătărie ca să fim siguri că-şi va păstra forma după fierbere. O punem sub o greutate (presă) 1-2 ore.

Putem s-o preparăm în 2 metode:

O fierbem timp de 45-60 min. într-o cratiţă mare cu apă sărată puţin, sau o punem într-o tavă unsă cu ulei în care turnăm o cană de apă, şi s-o coacem timp de 1 oră la temperatura de 180°C.

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa5 Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa6 Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-etapa7

În cazul în care ne-am hotărât s-o fierbem, atunci după stratul de tifon , învelim rulada în câteva straturi de peliculă alimentară, astfel ca gustul cărnii să rămână în ruladă şi să nu treacă în apă. Pelicula va păstra carnea suculentă şi aromată. Apoi o învelim în folie de aluminiu.
După ce s-a copt, o dezvelim atent, o înfăşăm într-o folie de aluminiu curată (sau tifon) şi o mai presăm sub greutate câteva ore.Ruladele de carne se ţin sub presă pentru a fi tăiate cu uşurinţă feliuţe foarte subţiri, cum se servesc de sărbători.

Rulada de Carnita de Porc cu Ciuperci-finala

Dacă vreţi s-o serviţi fierbinte cu garnitura preferată, nu e neapărat să o presaţi, o rumeniţi frumos într-o tigaie cu o lingură de ulei şi una de unt, dar în acest caz o tăiaţi felii mai groase..dar la fel de gustoase.

Poftă mare!!!