Răcituri

Racituri

Răcituri frumoase… și gustoase.

E…acum nu mai e ca altă dată, să stea răcitura lungită-n farfurie și să-și aștepte ceasul. S-au schimbat timpurile, vor să fie și răciturile la modă. Să ademenească oaspeții cu formele apetisante și să le rămână în amintiri pe mult timp…

Racituri-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Cocoș - 1 buc.
  • Ceapă – 1 buc. mare
  • Morcov – 2 mici
  • Usturoi – 2,3 căței
  • Sare. Piper boabe. Frunză de dafin
  • Țelină (la dorință)
  • Pătrunjel, mazăre (pentru ornat)

MOD DE PREPARARE

Ochim un cocoșel frumos, țanțoș, din cei sportivi, nu din cei grăsani și leneși care n-au nici un gust. Îl prindem, tăiem, opărim, penim, pârlim…și tot așa. După ce-am terminat toate pregătirile, îl tăiem bucăți și-l punem la fiert cu apă cât să-l acopere, la foc încet…încet. Scoatem spuma. Curățăm morcovul și ceapa (țelina, dacă ne place) și le dăm drumu-n cratiță, la cocoșel, să nu-i fie urât. Lăsăm să fiarbă câteva ore bune, până se desprinde carnea de pe os. Adăugăm câteva boabe de piper negru, sare și frunza de dafin pentru aromă. Zeama pentru răcitură trebuie să fie puțin mai sărățică decât o zeamă obişnuită. Lăsăm vreo 5 minute apoi stingem focul, scoatem legumele și carnea și le punem deoparte. Cățeii de usturoi îi apăsăm cu partea laterală a cuțitului, până crapă și-i dăm in zeama fierbinte.

Dacă nu suntem siguri că se prind răciturile punem 2, 3 foi (sau o lingură) de gelatină în apă rece să se umfle, apoi le adăugam in zeamă cât mai e fierbinte. Amestecăm bine să se dizolve. Nu va faceți griji, gelatina e un produs natural. Curățăm carnea de pe oase. Pregătim o formă pentru checuri, sau oricare alta, la dorința. Aranjăm pe fundul formei morcovul tăiat rondele, frunzulițe de pătrunjel, câteva boabe de mazăre.

Racituri-etapa1

Strecurăm zeama prin sită cu tifon. Turnăm vreo 3 linguri de zeamă, cât sa prindă ornamentul din legume si dăm forma la frigider. După ce se prinde, mai aranjăm legume pe marginile formei, mai turnăm un strat de zeama sa le fixeze. Dăm la frigider. Apoi punem bucățile de carne si turnăm zeama rămasă, cât să umplem forma. Aveți grija sa fie zeamă îndeajuns, să acopere carnea, ca atunci când veți răsturna răcitura, să țină echilibru. Dăm forma la frigider pe noapte, să se prindă bine.

Când doriți să serviți, țineți forma câteva secunde intr-o cratiță mai mare cu apa fierbinte, apoi puneți-i la bază farfuria în care va fi servită răcitura și răsturnați-o. Dacă s-au prelins câteva picături de zeamă, nu vă deranjați, un șervețel de hârtie le îmbibă ușor.

Racituri-etapa-finala

Poftă mare !!!