Ruladă de Cașcaval

Ruladă de Cașcaval

Un aperitiv foarte gustos şi aspectuos.

Rulada-de-cascaval-ingrediente

INGREDIENTE:

  • Caşcaval – 250 gr.
  • Brânză de vaci – 250 gr. (sau Philadelphia, Ricotta).
  • Şuncă – 250 gr. (sau salam Doctorskaia, Prosciutto cotto, Parizer).
  • Usturoi – 1-2 căţei.
  • Pătrunjel.
  • Sare.

MOD DE PREPARARE

Pentru această reţetă avem nevoie de caşcaval cu un procentaj de grăsimi nu mai mic de 26%. Caşcavalul gras e mai moale, are o culoare mai intensă, luciu şi nu este fărâmicios.
Punem bucata întreagă într-o farfurie plată. Important e să nu iasă din farfurie, ca să nu curgă la topire. Punem farfuria în microunde la o intensitate până la 300W (sau la aceea pe care o folosiţi la topirea ciocolatei) pentru 3 - 4 min.
Mai e o metodă: Cașcavalul se pune într-o pungă de plastic (rezistentă), se scoate aerul din ea şi se leagă. Se ţine într-un vas cu apă ce clocoteşte până se înmoaie caşcavalul.)
De obicei caşcavalul se topeşte repede la margini şi mai greu în mijloc. Marginile repede-şi revin la temperatura camerei, deci , ne orientăm după mijloc. Dacă vi se pare că nu s-a înmuiat bine,mai puneţi-l o dată în microunde.
Între timp pregătim brânza. Trebuie să obținem o compoziţie cremoasă, densă. Deci, putem s-o frecăm prin sită, sau s-o batem cu blenderul adăugând 2-3 lg. de smântână sau maioneză. Tăiem mărunt pătrunjelul, pisăm usturoiul şi adăugăm la brânză. O potrivim de sare. Dacă şunca e prea sărată, punem sare puţin de tot.

Rulada-de-cascaval-etapa1 Rulada-de-cascaval-etapa2

Caşcavalul moale îl întindem cu sucitorul, sau îl apăsăm cu palmele până obţinem un „blat” subțire. Dacă caşcavalul s-a înmuiat prea tare, puteţi sa-l puneţi pe o peliculă de bucătărie, să-l acoperiţi cu alta şi să lucraţi cu sucitorul deasupra. După ce aţi întins caşcavalul, luaţi pelicula de pe el, aranjaţi feliuţele de şuncă, apoi ungeţi-le cu crema de brânză.

Rulada-de-cascaval-etapa3 Rulada-de-cascaval-etapa4

Învârtim rulada şi o punem pe noapte în frigider.

Rulada-de-cascaval-etapa5

Înainte de a o felia, tăiem capetele şi le ţinem deoparte, pentru noi…caci, din experienţa mea am văzut că nu mai apuc să gust rulada pusă pe masa… dispare prea repede… Acum putem să spunem liniştit :”Ce-i al meu e pus deoparte…”
Când tăiem rulada e bine să avem la îndemână un şerveţel de hârtie cu care să ștergem din când în când cuţitul ca să taie mai bine…

Rulada-de-cascaval-finala

Aranjăm feliuţele de ruladă pe farfuria de servit şi le ornăm cu frunzuliţe fragede de pătrunjel.

Poftă mare!!!