Ursulețul la Polul Nord - Мишка на Севере

Ursuletul la Polul Nord

Tort crocant cu glazură fină de ciocolată şi multe…foarte multe nuci.

Un tort rusesc care în timpul copilăriei mele avea un mare succes atât la copii cât şi la maturi. Iese mai ieftin pentru cei care au copacul de nuc drept la poarta casei şi mai puţin ieftin pentru cei care n-au avut timp să-l sădească şi trebuie să cumpere miezul de nucă de la piaţă

ingrediente Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa

INGREDIENTE:

Pentru o tavă :27cm.x27cm. sau 22cm.x33cm.


Aluat:

 • Gălbenuşuri – 4 buc.
 • Zahăr – ¾ pahare.
 • Unt – 100 gr.
 • Făină – 1 pahar.
 • Praf de copt (sau bicarbonat stins cu oţet) – 1 linguriţă.


Umplutura:

 • Albuşuri – 4 buc.
 • Zahăr – ¾ pahare.
 • Miez de nucă – 400 gr.


Glazură :

 • Ciocolată de menaj –200 gr.
 • Frişcă – ¾ pahare.
 • Unt – 2 lg.

MOD DE PREPARARE

Lăsăm untul să se înmoaie la temperatura camerei după care îl batem cu zahărul şi gălbenuşurile de ou până obţinem o compoziție spumoasă. Amestecăm făina cu praful de copt şi o cernem peste crema de ou. Frământăm un aluat foarte moale adăugând făină puţin câte puţin până nu se lipeşte aluatul de mâini (avem grijă să nu iasă prea dens).

Împărţim aluatul în 2 părţi, îl învelim în peliculă alimentară şi-l punem la frigider pentru circa 30 min.

Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa1

Între timp pregătim umplutura. Batem albușul cu zahăr. La început cu o treime din cantitatea de zahăr ca pe parcurs să-l adăugăm pe tot. Albuşurile trebuie să fie reci, abia scoase din frigider iar vasul să nu aibă nici o picătură de grăsime pe el, putem adăuga puţină sare şi câteva picături de suc de lămâie ca să obţinem o bezea ţeapănă. Mărunţim bine nuca: o punem într-o pungă pe care o legăm la gură şi apoi batem punga cu sucitorul. Amestecăm uşurel miezul de nucă cu albuşul bătut.

Luăm o tavă de copt adâncă sau o formă de copt pentru tort. Întindem prima bilă de aluat în strat foarte subţire (2-3 mm.) între două foi de hârtie de copt. Suprapunem tava peste straturile de hârtie şi aluat şi notăm dimensiunile blatului.

Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa2

Tăiem cu un foarfece de bucătărie toate 3 straturi împreună (hârtie – aluat - hârtie), după forma tăvii. Marginile rămase le lăsăm deoparte. La fel procedăm şi cu a 2-ua bilă de aluat, astfel obţinem 2 blaturi întregi şi câteva margini de aluat rămase care vor servi drept blat în mijlocul tortului. De pe primul strat de aluat scoatem hârtia de deasupra, lăsând-o pe cea dedesubt.

Aranjăm aluatul pe fundul tăvii. Deasupra repartizăm uniform ½ din cantitatea de albuş. Peste albuş punem marginile de aluat rămase de la cele 2 bile în felul ca să acoperim toată crema de albuş.

Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa3Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa4Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa5

Deasupra aluatului punem restul albuşului. De pe foaia de aluat rămasă desprindem hârtia de copt şi aranjăm aluatul deasupra tortului. Deci obţinem:aluat-albuş-auat-albuş-aluat. Coacem tortul timp de 40 min. în cuptorul preîncălzit la 180°C. până se rumeneşte bine deasupra. Lăsăm tortul să se răcească şi-l răsturnăm atent pe o grilă.

Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa6Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa7

Preparăm glazura: Sfărâmăm ciocolata în bucăţi. Dăm în fiert frişca, stingem focul şi adăugăm untul şi ciocolata, lăsăm câteva minute să se înmoaie ciocolata apoi amestecăm bine până obţinem o compoziţie omogenă. Acoperim tortul cu un strat gros de glazura de ciocolată, îl putem orna şi cu perle de patiserie.

Lăsăm tortul la rece până se prinde bine glazura apoi îl tăiem în romburi mici (după reţeta clasică) sau simple cuburi.

Ursuletul la Polul Nord poftitilamasa8

Este unul din torturile mele preferate, ce noroc am că la poarta bunicii creşte un copac de nuc roditor!!!

Poftă mare!!!